PROFIEL ONDERZOEKER

Profiel onderzoeker: Joseph Gleeson, arts

Joseph Gleeson, M.D. is faculteitslid aan de University of California San Diego School of Medicine en is sinds 1999 behandelend arts in het Rady Children’s Hospital San Diego. Zijn onderzoeksgroep is geïnteresseerd in de oorzaken van autisme en het ontwikkelen van nieuwe behandelingen. Gleeson studeerde af aan de University of Chicago Pritzker School of Medicine en volgde daarna een opleiding in kindergeneeskunde, neurologie en neurogenetica aan het Boston Children’s Hospital en de Harvard Medical School. Hij heeft een Research Match project dat in mei/juni 2021 wordt opengesteld voor de Simons Searchlight gemeenschap.

We interviewden Joseph Gleeson over zijn
Onderzoek Match project

Wat is het idee achter je project?

De afgelopen 10 jaar hebben we geleerd dat autisme veroorzaakt kan worden door een genetische verandering in genen die belangrijk zijn voor de neurologische ontwikkeling. Dit hebben we geleerd uit onderzoek van de
Stichting Simons
de
National Institutes of Health
en andere internationale groepen.

Deze genetische veranderingen lijken uit het niets te komen, wat betekent dat ze in het kind worden gevonden, maar niet in de genetische informatie van moeder of vader. Maar soms kan de genetische verandering bij de ouders worden opgespoord met moderne wetenschappelijke technieken. Dat heeft ons geleid naar dit project dat we nu doen in samenwerking met de Simons Foundation, in het bijzonder met
Simons Zoeklicht
.

Het doel van dit project is om de wortels van deze genetische veranderingen te vinden door naar de zaadcellen van de vader te kijken. Dit is gebaseerd op nieuw onderzoek dat suggereert dat genetische veranderingen zoals deze verborgen kunnen zitten in spermacellen. Soms zijn ze aanwezig in de eicellen van de moeder, maar hebben we er niet gemakkelijk toegang toe. Het is belangrijk om te weten dat er niets is dat een ouder doet om deze genetische veranderingen te veroorzaken.

Welke vraag beantwoordt je project?

We denken dat genetische veranderingen die autisme veroorzaken mogelijk in de zaadcellen worden gevonden en vervolgens worden doorgegeven aan het kind. Onze studies suggereren dat tussen de 10 en 30 procent van de gevallen waarin er een nieuwe genetische verandering optreedt bij het kind, we bewijs kunnen zien van de genetische verandering bij de vader. Bij een vader zonder symptomen worden deze genetische veranderingen niet gedetecteerd in het bloedmonster van de vader of in het speekselmonster dat werd afgenomen.

Het doel van ons project is om spermamonsters te verzamelen van mannen van kinderen die autisme hebben en uit te zoeken of dezelfde genetische verandering ook in het sperma wordt aangetroffen. We willen bepalen hoe vaak deze genetische veranderingen voorkomen in de spermamonsters. Dit zou ons kunnen helpen om te begrijpen hoe groot de kans is dat mannen een kind krijgen met een genetische aandoening die geassocieerd wordt met autisme.

We hebben de hulp van Simons Searchlight hierbij nodig omdat dit project gezinnen betreft met een kind met een genetische diagnose waarbij de genetische verandering bij het kind niet niet aanwezig is in monsters van de ouders.

Met dit onderzoek kunnen we je vertellen of de genetische verandering die als nieuw wordt beschouwd in een kind ook wordt aangetroffen in sperma van de vader. Dit onderzoek zal ons helpen om te begrijpen hoe vaak deze genetische veranderingen voorkomen bij vaders van kinderen met autisme en of bepaalde genetische veranderingen een grotere kans hebben om in sperma gevonden te worden.

Ons vermoeden is dat er bepaalde genen zijn waarbij een genetische verandering, als die zou optreden in het sperma, ervoor zou kunnen zorgen dat dat sperma een soort voordeel heeft ten opzichte van ander sperma in de testes. Dat voordeel zou kunnen zijn dat ze sneller groeien. Ze hebben misschien meer kans om een eicel te bevruchten. En hoewel we dit nu nog niet echt weten, kunnen we meer te weten komen door gezinnen mee te laten doen.

Waar heb je gerekruteerd voor dit project en hoe biedt Simons Searchlight Research Match een unieke kans?

We hebben zoveel mogelijk gerekruteerd bij de Simons Foundation, waar al lange tijd wordt geprobeerd om genetische sequentiebepaling uit te voeren bij kinderen met autisme en hun ouders. De ontdekking van deze nieuwe genetische veranderingen, de zogeheten de novo veranderingen, was een belangrijke prestatie voor de Simons Foundation en voor de autismegemeenschap. Het Simons Searchlight cohort lijkt perfect bij ons te passen omdat er veel families zullen zijn met geïdentificeerde genetische veranderingen en dat zal ons helpen om sneller ontdekkingen te doen.

Wat zijn de inclusiecriteria van het project?

Het gezin moet een kind met de diagnose autisme hebben en in de VS wonen. We sluiten geen families uit die meer dan één kind met de genetische aandoening hebben. Als er twee kinderen met autisme in dezelfde familie zijn, kan dat een aanwijzing zijn dat de genetische verandering in het sperma verborgen zit.

Beide ouders moeten beschikbaar zijn om een speekselmonster af te geven. De vader wordt gevraagd om een spermamonster te geven en dat gebeurt allemaal per post, gratis voor de deelnemers. De kit bevat een FedEx Clinical Pak met een pre-paid overnight verzendlabel om de monsters terug te sturen naar het lab.

Zodra een gezin akkoord gaat, bellen we ze om ervoor te zorgen dat ze alle informatie hebben die ze nodig hebben om akkoord te gaan met deelname aan het onderzoek.

Tot slot is het belangrijk dat de vaders geen chirurgische ingrepen aan hun voortplantingsorganen hebben ondergaan. Er zijn veel mannen die niet in aanmerking komen omdat ze een vasectomie of testiculaire resecties hebben ondergaan.

Om je te bedanken voor je deelname geven we je een Amazon-cadeaubon van twintig dollar.

Wat zijn de stappen voor deelname?

Je ontvangt een e-mail van Simons Searchlight met de uitnodiging om deel te nemen. Als je akkoord gaat, zal Simons Searchlight ons dat laten weten en zal iemand van mijn lab aan de Universiteit van Californië contact met je opnemen. We sturen je een envelop met informatie en spullen om alle monsters te verzamelen, die je naar ons terug kunt mailen. We zullen je bellen en dan kun je binnen ongeveer zes maanden informatie verwachten.

Als we problemen hebben, zoals een probleem met een monster, of als we niet in staat zijn om de genetische informatie uit het monster te halen, vragen we je om een ander monster te geven. Dit komt zelden voor, maar het gebeurt wel. Ons uiteindelijke doel is om samen met elk gezin antwoorden te vinden op de vragen die we hebben.

Hoe kan dit gunstig zijn voor gezinnen met neurologische ontwikkelingsstoornissen?

Gezinnen in ons onderzoek die overwegen om meer kinderen te nemen, kunnen baat hebben bij deelname. We kunnen je laten weten hoe groot de kans is op nog een kind met deze aandoening. We hebben andere families geholpen om deze vraag te beantwoorden en dat geeft de koppels veel informatie voor hun reproductieve planning.

Voor gezinnen die al klaar zijn met het krijgen van kinderen, weet je al dat dit gloednieuwe genetische veranderingen zijn, wat betekent dat dit onderzoek je niet noodzakelijkerwijs direct ten goede zal komen, voor zover we weten. We hopen te weten te komen of bepaalde genetische veranderingen vaker voorkomen in sperma.

Volg onze vooruitgang

Schrijf je in voor de Simons Zoeklicht nieuwsbrief.